Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
[...] (tj. jeść z nadwyżką kaloryczną). Kalorie a makroskładniki odżywcze Istnieją trzy główne makroskładniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze. Każdy z nich ma określoną wartość energetyczną, co pozwala na oszacowanie ilości kalorii w danym produkcie. Najwięcej kalorii mają tłuszcze, zatem łatwo zgadniesz, że tłusty produkt będzie bardziej [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
[...] W tkance mięśniowej organizm jest w stanie magazynować około 300 g tłuszczu i 350 g glikogenu. Jednak, ze względu na poziom wytrenowania, sportowcy są w stanie podwoić wartość glikogenu nawet do 700 g. Glikogen i trójglicerydy zmagazynowane w naszym ciele wykorzystywane są w zależności od poziomu wysiłku. Ćwiczenia, które angażują organizm [...]
Osoby trenujące na siłowni często popełniają błędy, stają się też ofiarami nieporozumień, które oddalają je od założonych celów. Tym razem artykuł postanowiłem poświęcić płci pięknej. Poniżej znajdziecie listę 10 błędów, jakie popełniają trenujące kobiety oraz na co należy zwrócić uwagę, aby ich unikać. Bazowanie na sokach Ostatni element naszej [...]
[...] nasze początki z kulturystyką, przeważnie większość z nas na starcie codziennie ważyła się, licząc, że masa ciała zaczyna iść do przodu, a cyferki wskazują coraz to większą wartość. Złudna pogoń za kilogramami dość często kończyła się tym, że brzuch zaczął wyprzedzać klatkę piersiową i nie był to efekt w postaci rozbudowanych mięśni tego [...]
Przedstawiamy artykuł, który swego czasu ukazał się w serwisie Fit'n'Flexed. Biznes, polityka i zapewne treści sponsorowane, wszystkie z dodatkiem "odpowiednich" badań. Mimo wszystko, w Polsce nie manipuluje się społeczeństwem aż tak bezczelnie. Nikt nam nie wmawia, że cukier jest zdrowy. Natomiast sam pomysł na podatek od cukru jest ciekawy. [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] dziecka. W przypadku niedowagi należy dietę wzbogacić o dodatkowe 200 – 300 kcal w stosunku do szacowanego zapotrzebowania. Analogicznie w przypadku problemu z nadwagą wartość energetyczną diety należy obniżyć o taką samą ilość kalorii. Białko Aktywność fizyczna generuje większe zapotrzebowanie na białko oraz surowce energetyczne. Szacuje [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
[...] i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina suszona zawiera także cynk, który oprócz żelaza jest niezwykle istotnym minerałem pochodzącym z mięsa. Dlaczego cynk jest tak ważny? Ponieważ poprawia [...]
Intermittent fasting to system, w którym dany rodzaj diety jest alokowany w określone ramy czasowe, w skrócie nazywa się ją dietą charakterze przerywanego postu. Zwykle jest to np. trwające 4-8 godzin okno żywieniowe i trwający 16-20 godzin post. Może być to też post w wybrane dni w tygodniu (np. 2-3) lub innego rodzaju ograniczenie dowozu [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
[...] wydatkuje w ciągu doby, bez aktywności. Produkty o niskim stopniu przetworzenia Kolejna kwestia to bazowanie na produktach niskoprzetworzonych. Mają one zazwyczaj wysoką wartość odżywczą. Dostarczają pełnowartościowych białek, błonnika, jak i bogate są w minerały i witaminy. Sama zmiana jakości stosowanych pokarmów jest już znacznym krokiem [...]
[...] wegańską propozycją. Wystarczy, że mamy smak typu zielona cebulka, papryka itp. Czy zatem chrupki z napisem "veggie" na opakowaniu mają jakąś przewagę? Jeśli porównamy zawartość kaloryczną z innymi tego typu produktami, to zauważymy, że wegańskie paluszki mają najmniej kalorii. Jednak nie popadajmy w zachwyt, ponieważ różnice te są naprawdę [...]
Witam mam problem Ćwiczę 2 msc mam 22 lata ważne 81.5kg +-1kg 174cm wzrostu do tego chodzę na siłownie 4-5 razy w tygodniu pracuję zrobię około 6tysi kroków dziennie ruch cały czas jestem ulany około 30-33% tłuszczu jak zjadałem przez okres siłowni około 2500-3000 cal dziennie zależnie np od tego jaka wodę piłem chce zredukować [...]
Witam serdecznie. Zastanawiam sie jakie powinno być prawidłowe moje spożycie kaloryczne dzienne przy założeniu że chciałbym przybrać na masie w górnej części ciała (klatka, barki,biceps itd.) ale jednocześnie chciałbym spalić trochę tego co mam na brzuchu. Według moich wyliczeń (wzrost 170cm, waga 72kg,wiek 44 lata) moje dzienne PPM=1609 [...]
[...] itd.) to skąd mam wiedzieć ile danego składniku mam użyć. Prosty przykład jeżeli robie kurczaka z ryżem to skąd mam wiedzieć ile mam zjeść ryżu a ile kurczaka, żeby były odpowiednie proporcje BTW i żeby się zgadzała wartość kaloryczna posiłku? Albo jak robie śniadanie to skąd mam wiedzieć ile mam zjeść jajek a ile chleba?? Z góry dzięki za pomoc
Witam . Mam pewne pytanie . Liczylem ostatnio zapotrzebowanie kaloryczne i wszystko bylo dobrze dopoki nie zauwarzylem ile wyszlo przy kanapkach otoz wyszlo mi ze 5 kanapek gdzie jedna sklada sie z dwoch kromek chleba razowego , sera zoltego , szynki , ogorka i pomidora ma wartosc ponad : 1000 kcl , 46 bialka , 37 tluszczu , wegli 144 oczywiscie [...]